Sacharidy

19.02.2024

Sacharidy patří mezi základní složky stravy. Jedná se o chemické látky, které společně s bílkovinami a tuky tvoří hlavní živiny pro tělo. Sacharidy se objevují v mnoha potravinách a jejich příjem by neměl převažovat ostatní složky stravy. Na druhou stranu sacharidy každé lidské tělo potřebuje, jelikož dodávají buňkám energii, většinou okamžitý zdroj energie. Proto se například doporučují konzumovat v menší míře před cvičením či jinou fyzickou aktivitou nebo zátěží pro rychlé nabuzení a dodání okamžité energie. Sacharidy se anglicky nazývají "carbs" nebo "carbohydrates", v češtině se také můžeme setkat s názvy "uhlohydráty", "uhlovodany" nebo "karbohydráty".

Potraviny

Sacharidy vznikají v potravinách přirozeně, proto je najdeme v našem jídelníčku opravdu často.

Sacharidy se dělí na:

  1. Jednoduché cukry (monosacharidy nebo oligosacharidy)
  2. Složené cukry (polysacharidy)

Jednoduché cukry obsahují například:

  • Mléčné výrobky
  • Ovoce
  • Tabletky hroznového cukru
  • Jednoduchý cukr v pivu
  • Třtinový cukr
  • Bílý cukr
  • Sladkosti
  • Mateřské mléko
  • Mléčný cukr
  • Pečivo
  • Cukrovinky
  • Nealkoholické nápoje
  • Práškové, kupované, konzervované a předpřipravené omáčky

Složené cukry jsou především:

  • Škrob
  • Vláknina

Sacharidová dieta nebo Nízkosacharidová dieta

V dnešním světě se můžeme setkat s mnoha dietami, některé z nich se právě točí kolem sacharidů. Velké množství sacharidů může vést až k obezitě, proto se doporučuje u některých zdravotních problémů nebo hubnutí sacharidy omezit. Při těchto dietách bychom měli omezit tuky a sacharidy a více se zaměřit na bílkoviny ve své stravě. Jíst se doporučuje především: maso, brambory, ovoce, zelenina, luštěniny a jíst se nedoporučuje zejména: sladkosti, alkohol, smažená jídla, chipsy, uzeniny, sladké nápoje, bílá mouka a výrobky z ní.

Shrnutí

Sacharidy jsou pro naše lidské tělo výborných zdrojem energie. Neměli bychom to ale s nimi přehánět, pokud chceme zhubnout nebo si udržet postavu. Sacharidy se objevují v potravinách všeho druhu, proto je důležité si je vyhledat a zakomponovat do svého každodenního jídelníčku v nějakém určitém množství, na druhou stranu si také musíme čas od času dopřát své oblíbené jídlo a nehledět přitom na kalorické či další hodnoty.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.