Sacharidy
Sacharidy patří mezi základní složky stravy. Jedná se o chemické látky, které společně s bílkovinami a tuky tvoří hlavní živiny pro tělo. Sacharidy se objevují v mnoha potravinách a jejich příjem by neměl převažovat ostatní složky stravy. Na druhou stranu sacharidy každé lidské tělo potřebuje, jelikož dodávají buňkám energii, většinou okamžitý zdroj energie. Proto se například doporučují konzumovat v menší míře před cvičením či jinou fyzickou aktivitou nebo zátěží pro rychlé nabuzení a dodání okamžité energie. Sacharidy se anglicky nazývají "carbs" nebo "carbohydrates", v češtině se také můžeme setkat s názvy "uhlohydráty", "uhlovodany" nebo "karbohydráty".
Potraviny
Sacharidy vznikají v potravinách přirozeně, proto je najdeme v našem jídelníčku opravdu často.
Sacharidy se dělí na:
- Jednoduché cukry (monosacharidy nebo oligosacharidy)
- Složené cukry (polysacharidy)
Jednoduché cukry obsahují například:
- Mléčné výrobky
- Ovoce
- Tabletky hroznového cukru
- Jednoduchý cukr v pivu
- Třtinový cukr
- Bílý cukr
- Sladkosti
- Mateřské mléko
- Mléčný cukr
- Pečivo
- Cukrovinky
- Nealkoholické nápoje
- Práškové, kupované, konzervované a předpřipravené omáčky
Složené cukry jsou především:
- Škrob
- Vláknina
Sacharidová dieta nebo Nízkosacharidová dieta
V dnešním světě se můžeme setkat s mnoha dietami, některé z nich se právě točí kolem sacharidů. Velké množství sacharidů může vést až k obezitě, proto se doporučuje u některých zdravotních problémů nebo hubnutí sacharidy omezit. Při těchto dietách bychom měli omezit tuky a sacharidy a více se zaměřit na bílkoviny ve své stravě. Jíst se doporučuje především: maso, brambory, ovoce, zelenina, luštěniny a jíst se nedoporučuje zejména: sladkosti, alkohol, smažená jídla, chipsy, uzeniny, sladké nápoje, bílá mouka a výrobky z ní.
Shrnutí
Sacharidy jsou pro naše lidské tělo výborných zdrojem energie. Neměli bychom to ale s nimi přehánět, pokud chceme zhubnout nebo si udržet postavu. Sacharidy se objevují v potravinách všeho druhu, proto je důležité si je vyhledat a zakomponovat do svého každodenního jídelníčku v nějakém určitém množství, na druhou stranu si také musíme čas od času dopřát své oblíbené jídlo a nehledět přitom na kalorické či další hodnoty.